söndag 22 augusti 2010

Vasastafetten

Bilden säger allt men här kommer även en kort rapport.

Vi åkte upp två lag från Solvikingarna, ett mixlag med 7 killar och 3 tjejer, samt ett herrlag. Mixlaget var tänkt att vara det toppade och som på pappret hade en klar chans att vinna. Jag följde med sista bil upp till boendet i Oxberg på fredag eftermiddag. Efter en liten fadäs med navigeringen (ibland kan det vara att föredra att helt enkelt följa skyltar istället för GPS) kom vi fram strax efter 23 på kvällen. Lite mat i magen och rakt i säng för några timmars sömn. Bilen jag skulle med till Sälen gick nämligen redan 6:30, lördag morgon. Lite spänd redan så det var svårt att somna men gick till slut. Studsade upp 6:00 för en macka och en kopp kaffe och sen bilfärd till Sälen där första och andra sträckans löpare fick gå av. Vi som skulle springa andra sträckan fick sedan busstransport upp till Smågan eftersom man ej fick köra bil dit pga brist på parkeringar då fältet så pass tidigt i tävlingen är ganska samlat fortfarande. Generellt väldigt bra organisation förresten i detta evenemang som innehåller en del logistiska svårigheter när nästan 400 lag ska transportera sina löpare i tid till sina respektive växlingsstationer.

Hade fortfarande inte bestämt vilka skor jag skulle springa i så jag hade med både mina Adidas Adizero XT samt mina Five Fingers Trek Tex till Smågan. Testade dem båda första halvkilometern av sträckan och beslutade mig för att gå den minimalistiska vägen med Five Fingers. Inte minst för att reducera stukningsrisken på det ganska knögliga underlaget.

Valet föll på fothandskarna.

08:36 kommer Klas in för växling till mig och jag påbörjar min 14,5 km långa färd mot Mångsbodarna på 6:e eller kanske 7:e plats bland mixlagen. Lite segt att tävlingslöpa så pass tidigt på morgonen men efter ett par kilometer av tunga ben kommer jag in i det samtidigt som banan går över från grusväg till smal stig genom blåbärsriset. Denna första bit skulle varit riktigt vacker att springa om det bara gällde en träningsrunda, men nu är det tävling och det finns ingen tid att njuta av omgivningarna. Passerar ett par löpare som givetvis inte gör minsta ansträngning för att släppa förbi mig på den smala stigen utan jag får ut och klampa bland blåbären när jag ska om.

Ungefär halvvägs kommer första fallet, schdump... så ligger man helt plötsligt raklång ner i geggan. Följde ytterligare 2 dykningar på grund av gegga och hala spångar men annars flöt det på ganska bra på denna bitvis riktigt blöta sträcka och jag avverkade den 50 sekunder snabbare än i fjol, med en snittfart av 3:54/km. Lämnade över chiparmbandet till Elisabeth som stack iväg som 4:e mixlag och sen var min del av jobbet gjort. Vi klättrade sen successivt genom de följande sträckorna och vid växlingen ut på sista sträckan, de 9 kilometrarna Eldris-Mora gick en lite pressad Martin ut med en 3 minuters ledning mot Dalaregementets IF och ytterligare en minut mot Team ExTe. Pressen kom sig av att någon googlat fram ett riktigt fantomresultat på Dalaregementets sisteman, som enligt detta rykte skulle ha sprungit en terrängmil på 30:30. Ryktet var antingen falskt eller så hade denne legat av sig rejält för Martin kunde till och med utöka ledningen med en halvminut. Men det var nervösa minutrar när övriga i laget stod vid upploppsrakan i Mora och väntade på att förvarningen om ledande lag skulle komma. Det hela ordnade ju sig, så som bilden överst redan skvallrat om och det var riktigt kul att springa hela laget sista biten in under den klassiska målportalen som segrare i mixklassen på 5 timmar och 55 minuter. 10 000 spänn, gratis start och gratis hotell nästa år var priset. Samt varsin dalahäst så klart.

Efter 8 km morgonjogg imorse innan hemresan och ett 24 km (3 varv på 8:an) lugnt långpass nu på kvällen efter hemkomst kan jag summera en helt klart godkänd träningsvecka på 101 km, inklusive 2 kvalitetspass, en tävling samt ett lugnt långpass. Om en vecka är det Skatås genrep, 25 km terräng, sen DM 10 000 torsdagen efter, sen Stockholm halvmarathon 9 dagar efter det. Sen 15 dagar innan årets fokustävling, Berlin Marathon. Kanske lite tufft tävlingsschema men jag kommer inte göra någon hårdsatsning inför dessa andra tävlingar utan dom får bli som dom blir.

5 kommentarer:

  1. Grattis! Imponerande sluttid!
    Skönt att vurporna gick bra, trist om man tar smällen med ett knä.

    SvaraRadera
  2. Grattis Mattias! Skönt att du inte slog dig i vurporna. Helgens försök till investering av KSO gick inget vidare. Slut hos tillverkaren sades det. Det fick bli barfota igår igen. Hur många olika par äger du av FF? Det verkar vara välfyllt i skolådan?

    SvaraRadera
  3. Jag har haft 4 par totalt. Ett par sprint som jag slängde efter ca 60 mil när dom gått sönder mellan tårna. Ett par Trek Tex som gick sönder nu efter Vasastafetten, också efter ca 60 mil, sprack mellan tårna. Nu har jag två par, ett par KSO och ett par Speed.

    SvaraRadera
  4. Grattis Mattias!

    Kul att läsa om loppet. Kanske gör dig sällskap på genrepet. Hur som helst ses vi på lördag, det blir grymt!

    SvaraRadera